De mogelijkheden van 3d scannen

Het 3d printen is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Met deze techniek worden ontwerpen, die in een computerprogramma staan, met behulp van een speciale methode uitgeprint tot echte voorwerpen, die je kunt gebruiken en aanraken. Wat veel mensen nog niet goed begrijpen is hoe die ontwerpen worden gemaakt en hoe het printen precies werkt. De ontwerpen kunnen op verschillende manieren in de computer terechtkomen:

  • Door een ontwerper
  • Met behulp van 3d scannen

Natuurlijk kan een designer een leuk 3d model ontwerpen in zijn of haar slaapkamer. Even een dagje werken in 3dsmax en je hebt een grappig voorwerp gemaakt, wat je vervolgens kunt uitprinten. Een designer is hier echter veel tijd aan kwijt en wanneer men snel werkt zijn de voorwerpen vaak erg eenvoudig. Het kost ongelofelijk veel tijd om een gedetailleerd model te maken dat op grote schaal kan worden toegepast. Daarom is er ook een andere technologie: 3d scannen. Met 3d scannen kunnen bestaande voorwerpen, dus artikelen of producten die bestaan in onze wereld, weer worden ingescand in de computer. Vervolgens kunnen deze objecten in onbeperkte hoeveelheden worden uitgeprint. Om deze techniek voor iedereen begrijpelijk te maken een voorbeeld met een dambord en damstenen. Je koopt een nieuw dambord en speelt een aantal spelletjes. Na een tijdje merk je plotseling dat je een steen kwijt bent. Het spel is niet meer compleet en eigenlijk moet je nu een nieuw spel kopen. Wat je nu – met de techniek van 3d scannen – kunt doen is het volgende: op het moment dat je het damspel koopt zorg je gelijk dat je het ontwerp van de steen opslaat op de computer. Wanneer je nu een damsteen kwijtraakt kun je deze gewoon weer uitprinten; je kunt zelfs kiezen om precies hetzelfde materiaal te gebruiken! Dit voorbeeld laat zien dat 3d scannen voor een heleboel interessante doeleinden kan worden gebruikt. Wanneer je iets kwijtraakt maak je er meer van, wanneer iets kapot gaat dan kun je het onderdeel zelf repareren, de mogelijkheden zijn eindeloos! Nu is de vraag: hoe doe je dit dan? Hoe krijg je een voorwerp in de computer?

Hoe werkt 3d scannen?

Hiervoor zijn verschillende methodes ontwikkeld die gebaseerd zijn op verschillende apparaten. In de meeste gevallen maakt men gebruik van lasers. Een voorwerp dat men in de computer wil krijgen wordt in een lege kamer neergelegd. Vervolgens worden in de ruimte verschillende lasers geplaatst, op een bepaalde afstand van het object. Deze lasers bepalen heel nauwkeurig deze afstand tot het voorwerp en bepalen tevens hoe dit voorwerp eruitziet. Dit is de kracht achter het 3d scannen: met behulp van de laser kan het object heel specifiek in de computer geplaatst worden. Het maakt niet uit hoe gedetailleerd de voorwerpen zijn; je zou een Boeing 747 in zijn geheel kunnen scannen! Natuurlijk is 3d scannen slechts de eerste stap, je wilt het object hierna uiteraard weer kunnen printen. Het wordt lastig om een Boeing uit te printen op je zolderkamer, maar een damsteen moet nog wel lukken! Let bij het 3d scannen goed op dat alle digitale informatie op een juiste manier in de computer terecht komt. Er zijn bijvoorbeeld een aantal dingen waar je op kunt letten. In de eerste plaats kun je zorgen dat de kamer waarin het object ligt helemaal leeg is. In ieder geval moet elke 3d scanner het voorwerp kunnen registreren zonder dat het beeld geblokkeerd is. Wanneer het 3d scannen mislukt kan het zijn dat vervormde modellen in de computer terechtkomen. Wanneer je deze modellen dan probeert te printen krijg je een heel ander resultaat dan je wilde en daarom is dit niet ideaal. Zorg dus dat de ruimte leeg om het 3d scannen goed te laten verlopen. Een tweede punt waar je aan kunt denken is de afstand van de scanners tot het voorwerp. Afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal kan deze scanner verder van het object afstaan en dus ook grotere objecten scannen. Bovendien zijn sommige apparaten gedetailleerder dan andere. Let hierop bij het gebruik van de technologie. Tot slot: 3d scannen is een hele nieuwe techniek en daarom kan het nog even duren voor de technologie bepaalde standaarden krijgt. Tot die tijd moet je goed opletten dat je een scanner koopt die de digitale informatie op een bruikbare manier weet op te slaan, zonder hierbij fouten te maken. Met een goede basis zijn voorwerpen zo weer uit te printen, neem dus de tijd om het 3d scannen op een correcte manier uit te voeren!

Aanschaf en levering

Is 3d scannen dan heel goedkoop? In de meeste gevallen niet. Omdat de techniek nog vrij nieuw is zijn de meeste apparaten vrij prijzig. Zeker wanneer je een scanner wilt van goede kwaliteit heb je niet genoeg aan een paar honderd euro. Het is echter wel belangrijk om te investeren in kwaliteit. Vaak maken de goedkopere modellen veel fouten bij het scannen, waardoor je veel tijd kwijt bent of de geprinte voorwerpen niet mooi zijn. Uiteindelijk is goedkoop alleen maar duurkoop! Op https://www.llowlab.nl vind je de beste apparaten tegen zeer schappelijke prijzen. Je legt alsnog een aanzienlijk bedrag op tafel, maar dan heb je uitstekende kwaliteit en kun je meteen aan de slag! Ga eens naar deze website en bekijk het totale aanbod. Heb je vragen over 3d scannen of over deze techniek in het algemeen, dan kun je altijd contact opnemen!