Pensioen

Met pensioen gaan, voor velen is dit echt iets om naar uit te kijken. Je hebt dan eindelijk de tijd om de dingen te doen waar je nooit aan toe kwam toen je nog werkte. Je kunt langer op vakantie, je hebt meer tijd voor je hobby’s en je kunt eindelijk eens meer aandacht aan je vrijwilligerswerk besteden. Natuurlijk heb je wel geld nodig om van te kunnen leven. Aangezien je op dat moment geen betaald werk meer hebt, moet je dat dan op een andere manier oplossen. Gelukkig is het zo dat we in Nederland allemaal recht hebben op een AOW-uitkering, wat staat voor de Algemene Ouderdomswet. Eerst had je daar recht op vanaf het moment dat je 65 jaar oud werd, nu is dat iets later. Maar hoe het ook zij, je krijgt in ieder geval altijd deze uitkering van de overheid. Op het moment dat jij met pensioen gaat, heb je dan dus wel wat inkomsten, zonder dat je daar nog iets voor hoeft te doen. En dat is natuurlijk wel erg prettig, dat betekent dat je tijdens je pensioen in ieder geval genoeg te besteden hebt om je basiskosten van te kunnen betalen.

Voldoende pensioen

Maar alleen de basiskosten kunnen betalen, je standaard vaste lasten, dat is natuurlijk wel wat weinig. Graag wil je juist tijdens je pensioen iets meer te besteden hebben, zodat je niet alleen de tijd, maar ook het geld hebt om extra leuke dingen te doen. Bezoekjes aan het theater of aan concerten, het maken van reizen, het volgen van cursussen of het uitvoeren van je hobby’s, het is allemaal over het algemeen niet gratis. Hoewel je bij veel plekken wel seniorenkorting krijgt, blijft het zo dat je toch altijd iets zelf moet betalen. Ben jij altijd in loondienst geweest, dan heb je geluk, want de kans is dan heel groot dat je in al die jaren een goed pensioen opgebouwd hebt. Dit wordt automatisch voor je geregeld, het wordt meteen met je salaris verrekend, dus zonder dat je er eigenlijk erg in hebt, heb je zo een leuk spaarpotje opgebouwd. Hoe hoog je pensioenuitkering straks zal zijn, is afhankelijk van verschillende zaken. Ben jij ondernemer, dan moet je zelf iets regelen voor je oude dag. Je kunt dan zelf kiezen of je pensioen gaat opbouwen of niet en zo ja, hoe je dit dan gaat doen. Het is zeker aan te raden om hier wel tijdig iets voor te regelen!

Recht Op Advies

Hoe weet je nu hoeveel pensioen je opgebouwd hebt en of dit voldoende is voor de leefstijl die jij voor ogen hebt als je stopt met werken? En als je ondernemer bent, hoe kun je dan het beste deze financiële zaken regelen, welke mogelijkheden heb je en wat zou voor jou de beste optie zijn? Hier kun je via Recht Op Advies meer over te weten komen. Hun pensioenadviseur kan met jou een check uitvoeren van hoeveel je tot nu toe opgebouwd hebt, wat voor uitkering je kunt verwachten op het moment dat jij aan pensionering toe bent en wat je zou kunnen regelen om te voorkomen dat je op dat moment in financiële problemen komt. Niet alleen met betrekking tot jouw pensioen kunnen ze jou adviseren, zij kunnen ook advies geven over:

  • hypotheken
  • hypotheekrente
  • rentebemiddeling
  • woekerpolissen

Wil jij graag een kosteloos adviesgesprek? Meld je dan hiervoor aan bij hen op de website. Door op tijd na te denken over je pensioen en de nodige maatregelen te treffen, voorkom je dat je na je pensionering te weinig financiële middelen hebt.